ERP Sistemi Nedir?

ERP Yazılımları neleri çözer? ERP Yazılımlarının modülleri nelerdir? İşletmem için ERP gerekli mi?

 · 2 min read

ERP Yazılımları işletmenizde ki bütün süreçleri yönetmek için hazırlanmış çözümlerdir. Süreçlerinizden anlatmak istediğimiz, iş yerinde yaptığınız bütün işlemlerdir.



Şöyle anlatalım:

  1. İşletmenizde belirli satış operasyonları yönetiyorsunuz. Müşterinize teklif veriyorsunuz, sevkiyat zamanı, tutar veya ödeme vadesi gibi konularda anlaşırsanız sipariş olarak kayıt altına alıyorsunuz.
  2. Bu satış ile ilgili satınalma yapabilirsiniz, üretim yapabilirsiniz, stoğunuzda hazır bir ürün ise direk gönderebilirsiniz.
  3. Ürünü gönderdikten sonra finans takibi yapıyorsunuz. Tahsilat yaptıktan sonra süreç tamamlanıyor.
  4. Aynı şekilde işletmenize belirli ürün veya hizmetlerin alımını yapıyorsunuz. Belirli konularda anlaşırsanız firmaya sipariş geçiyorsunuz.
  5. Alım işlemi tamamlandıktan sonra finansal süreç başlıyor. Ödemeleri yaptıktan sonra süreç tamamlanıyor.


İşletmenizde bunun gibi bir sürü operasyon yönetiyorsunuz. Stok, kasa, cari takibi, üretim, satınalma, satış, depo takibi, personel yönetimi, kalite kontrol vs. ERP Çözümleri bütün süreçlerinizi merkezi bir yerden yönetmenizi sağlar. Excel dosyalarında yürüttüğünüz işlemleri, yetki verdiğiniz ekip üyeleri, bu sistem üstünden yürütebilir. Bir irsaliye işlediğinizde hem sipariş dosyasında hem stok dosyasında, fatura işlediğinizde bir de cari takip dosyanızda güncelleme otomatik yapılır.


ERP Yazılımları günümüzde esnek yapıları sayesinde sadece belirli modüllerin kullanılmasına da imkan tanımaktadır. Yani stok takibi için bir yazılım, muhasebe için farklı bir yazılım kullanımı günümüzde oldukça fazla görülmektedir.


ERP Yazılımları firmanızın hatıra defteridir.


Her birimin ilgili personeli, işletmenizde yapılan işlemleri kayıt altına alır. Satınalma sorumlunuz, kimden, ne zaman, ne gelecek sisteme işler. Depo sorumlunuz gelen malı kontrol eder ve uygunsa kabul eder. Satış ekibi satılan ürünü, anlaşılan fiyatı, teslim tarihini girer. Bütün ekip ne zaman, kime, ne gönderilecek bilir. Siparişlerle ilgili bir değişiklik olursa bütün ekip hemen gerekli aksiyonu alır.


ERP Yazılımları firmanızın araç navigasyon sistemidir.


Yazılımlar stoğunuzda azalmaya başlayan ürünler, vadesi gelmiş ödemeleriniz, yapılması gereken tahsilatlar hakkında size devamlı bilgi verir. Giderlerinizi ve satış fiyatlarınızı analiz ederek maliyetlerinizi bulur. Kârlılığınız devamlı kontrol altında tutulur.


Logedosoft, tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu ERP sistemi ERPNext ile iş ortaklarına çözüm yolları sunmaktadır. Daha fazla bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz.


Not: ERP, "Enterprise Resource Planning" sözcüklerinin kısaltmasıdır. "Kurumsal Kaynak Planlaması" terimi çok sık kullanılmaktadır ancak daha uygun bir çevrim "İşletme Yönetim Yazılımı" olabilir.


No comments yet.

Yorum ekle
Yorum eklemek için Ctrl+Enter tuşlarına basın